Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Czytelnia

Stroopwafel – skąd wziął się ten klasyczny, niderlandzki przysmak i jak należy go prawidłowo jeść?

Anna Soroko

15 sierpnia 2021 08:55

Udostępnij
na Facebooku
Stroopwafel – skąd wziął się ten klasyczny, niderlandzki przysmak i jak należy go prawidłowo jeść?

Stroopwafle flickr.com/barbara/CC BY 2.0

Stroopwafle to jedne z najpopularniejszych niderlandzkich przysmaków. Słodkie wafle z syropem z pewnością mają większą rzeszę fanów niż na przykład kontrowersyjna lukrecja, którą mieszkańcy kraju wiatraków także się zajadają. Jaka jest historia stroopwafli i w jaki sposób poprawnie je jeść?
testek
Reklama

Wafle z syropem

Nazwa stroopwafel dokładnie opisuje, czym jest ten tradycyjnie niderlandzki smakołyk. Stroop oznacza syrop, a wafel to… po prostu wafel. A dokładnie dwa słodkie, okrągłe wafelki, sklejone jeszcze słodszym syropem o karmelowym, waniliowym lub cynamonowym aromacie. Niebo w gębie. 

Stroopwafle można znaleźć w każdym niderlandzkim supermarkecie, ale te najpyszniejsze upolować można podczas jarmarków. Wypiekane na miejscu, w charakterystycznie ozdobionych kramach, świeże i ciepłe wafle przyciągają zarówno miejscowych łasuchów, jak i turystów, którzy często zakochują się w słodkim przysmaku od pierwszego kęsa.

Historia stroopwafla

Legenda głosi, że wynalezienie stroopwafla wydarzyło się pod koniec XVIII wieku, a dokładnie w 1784 roku, w mieście Gouda, które na całym świecie słynie z wyrobu serów. Według historyków piekarz Gerard Kamphuizen wpadł na fantastyczny pomysł wykorzystania okruchów wafli i resztek ciasta oraz sklejenia ich słodkim syropem. 

Był to pomysł prosty, lecz genialny, ale minęło trochę czasu, zanim stroopwafle stały się jednym z najukochańszych przysmaków mieszkańców kraju tulipanów. Początkowo bowiem znane były one tylko w Goudzie i jej okolicach, a ze względu na niski koszt ich wykonania, zwano je armenkoeken, czyli ciastkami biedoty. Niezbyt pochlebna nazwa dla takiego smakołyku. 

Dopiero pod koniec XIX wieku stoopwafle powoli zaczęły zyskiwać na popularności, aż w końcu stały się ogólnokrajową przekąską, idealną do herbaty.

Jak jeść stroopwafle

Stroopwafle najlepiej jeść na ciepło, kiedy syrop sklejający dwa wafelki staje się miękki i ciągnący. Właśnie dlatego zakupionym w sklepie smakołykiem należy przykryć kubek lub filiżankę z parującą, gorącą herbatą lub kawą. Kiedy wafel się ogrzeje, można przystąpić do konsumpcji. 

Jedzenie wafli prosto z paczki nie jest wielką zbrodnią przeciw tradycji. Co więcej, niektórzy preferują pozostawienie otwartego opakowania ze słodkim przysmakiem na kilka dni, aby stwardniał jeszcze bardziej i dopiero wtedy w pełni cieszą się jego smakiem.
Gość
Wyślij


Bliżej nas